Een bezoek waard!

Geen komkommertijd dit jaar. Niet op het gebied van buitenlandse nieuws. Wie het nieuws volgt hoeft zich geen minuut te vervelen… Gelukkig is het hier, in onze stad rustig B”H. De laatste twee zomers hebben wij het anders beleefd!

Voor mij was afgelopen week een spannende week omdat dat ik gerekruteerd werd om te helpen met het geweldige Kaitana onder leiding van Mazal Schaap en mijn dochters Mussi en Lea en al hun fantastische hulpkrachten.

Een van de hoogtepunten was het bezoek aan de bijzondere tentoonstelling “Joods Den Haag” in het Haags Historisch museum. De combinatie van het ‘graven in het verleden’ terwijl tegelijkertijd de toekomst voor je loopt, is een bijzondere gewaarwording.

In de Parasja van deze week lezen wij de woorden van Bilam, de heidense profeet die ingehuurd werd om het Joodse volk te vloeken en uiteindelijk zegens sprak. Waarom schenken wij aandacht aan de woorden van een vijand? Het schijnt heel verstandig te zijn om te luisteren naar wat vijanden zeggen. Een Engels gezegde luid: “Your enemies have important information for you, your friends may be withholding it from you”.

Bilam geeft zijn visie op het geheim van het Joodse overlevingsvermogen. En hij voorspelt het op een moment dat het Joodse volk nauwelijks geboren is, toch ziet hij al dat dit volk onoverwinbaar is. Waar ligt het aan:“wat van rotstoppen zie ik het en vanaf de heuvels aanschouw ik het. Het is een volk dat afgezonderd leeft en rekent zich niet onder de andere volkeren”.

Zoals te verwachten van poëzie, zijn deze woorden ook allegorisch bedoeld. Volgens onze wijzen verwijzen ‘bergtoppen’ naar de aartsvaders, en de ‘heuvels’ naar de aartsmoeders.

Het geheim van de overleving; ons vermogen om alle vloeken en woede van Bilam en de zijne te weerstaan, is onze verbondenheid met onze aartsvaders en aartsmoeders. Het feit dat joodse ouders hun kinderen altijd een identiteit meegeven waarmee zij hun eigen plaats kennen, bewust zijn van hun eigen rol! “Een volk dat alleen woont” niet als een vloek; Het is een zegen! Wij hebben een bijzondere taakstelling en dat zullen wij met opgeheven hoofd uitvoeren.

Lopend door de verschillende zalen van de tentoonstelling, beginnend met de schatrijke Portugese Joden in de gouden eeuw, door de hele geschiedenis van het ontstaan van De Buurt, stil staand bij veel van de kleurrijke persoonlijkheden. De groei en de bloei van de eerste helft van de 20e eeuw en de verschrikkingen van WOII.  Afsluitend met een kijkje in de keuken van het naoorlogs Joods Leven.  Hebben de kinderen overal groot betrokkenheid laten zien, en misschien wel belangrijker: TROTS. Het gevoel dat Joods zijn niet iets is dat ik moet verbergen, misschien ben ik wel het enige Joods kind in mijn klas, maar dat maakt het alleen maar meer bijzonder!

Vandaag hoef ik het niet van Bilam te horen, ik hoor het liever van onze eigen kinderen!