Een museum toont kunst

Een historisch museum toont het verleden,

Een museum heeft als opdracht om het public te voorzien van zijn culturele behoeften,

Een historisch museum wil het public in contact brengen met zijn geschiedenis.

De laatste keer dat er een omvangrijke tentoonstelling van joodse gebruiksvoorwerpen in Den Haag gehouden werd was in 1933, door de joodse vrouwenraad in het Gemeentemuseum.

Vandaag wordt hier het verhaal van bijna vier eeuwen joods Den Haag verteld. Door middel van afbeeldingen, voorwerpen, video en geluidsfragmenten wordt uw de geschiedenis getoond.

Een kunstnaar heeft een speciale gave om een levenloos voorwerp.- in een levendig iets te transformeren. Gelijk de Schepper, kan de kunstenaar door zijn ‘creativiteit’ een futloos doek met verf en kwast, veranderen in een boeiend en pakkende scene waarvan levendigheid uitstraat. De beeldhouwer geeft een rouw stuk hout of steen een karakter en een ziel.

Een museum toont de kunst en geeft bezoekers de gelegenheid om geïnspireerd te raken door deze creaties.

Een historisch museum verzamelt voorwerpen die in een verre verleden hun eigen leven hebben geleidt, maar inmiddels passé zijn. Vroeger was het onmisbaar, vandaag is het een obscure curiositeit.  Het zijn vaak gebruiksvoorwerpen die om functionele redenen gemaakt zijn. Voorheen stonden ze midden in het leven, hun ziel en levendigheid bestond uit het gebruik dat van ze gemaakt werd. De gebruikers van toen zijn er niet meer, hun functionaliteit is verdampt en ze blijven over als zielloze relieken uit de historie.

Een historisch museum graaft ze op, als het ware, en toont ze weer aan het public.

Het is aan u, de bezoeker, om de levenadem erin te blazen!

Wat er hier getoond wordt is een levens verhaal van het Joodse volk hier in deze stad.

Am Jisrael Chai – Het Joodse volk leeft!

Er is niets zo kleurrijk als een levensverhaal. Er zijn verheugende momenten en trieste momenten, momenten van bloei en tegenvallende momenten. Samen vormt het een compleet verhaal. En zolang dat men nog leeft is het verhaal iet af!

Veel van de voorwerpen die vandaag getoond worden zijn gebruiksvoorwerpen! Wel historisch, maar niet veroudert. Een chanoeka kandelaar die nog steeds licht geeft, een kidush beker waar nog steeds uit gedronken wordt en vooraal Torarollen die nog steeds leidend zijn voor het inrichten van ons leven.

Eerlijkheidshalve moet ik meer precies zijn. Veel van de exemplaren die hier verzamelt zijn worden niet feitelijk gebruikt. Sommigen wel. Maar ook wat niet gebruikt wordt, heeft een broertje of een neefje die precies op hem lijkt, en die wordt in het dagelijkse leven met liefde en belangstelling gebruikt.  Hetzelfde model, ander jaar van productie.

De geschiedenis van joods Den Haag kent zijn glorietijden en ook zijn donkere dagen. Het HHM, directeur Marco van Baalen en conservator Lex van Tilborg, hebben ongelofelijk hard gewerkt om alles in beeld te brengen. Wij, Hagenaars of Hagenezen zijn hun veel dank verschuldigd!

Maar het verhaal is niet af. Ook dat is in de tentoonstelling opgenomen. Het joodse leven in Den Haag is geen reliek uit het verleden. Komt u maar ons Chaj centrum bezoeken; waar het verleden tot leven komt in het heden! Jong en oud kan daar aan zijn trekken komen. En daar wordt gebruik van gemaakt.

Het is mijn hoop dat de bezoekers van deze tentoonstelling niet in het verleden blijven hangen. Dat het aanschouwen van dit verhaal uw ziel zal raken. Dat de materiële voorwerpen die hier getoond worden, in uw hart zullen gaan leven! Dat u weg gaat met het besef dat het Jodendom leeft! De Tora is actueel! Het is relevant voor mij, voor u en voor ieder mens die de wereld een stap dichterbij wil brengen naar zijn eindbestemming, het Messiaanse tijdperk, wanneer het logo van Den Haag “Recht en Vrede” niet alleen een streven zal zijn, maar een realiteit!

Dan is het verhaal af!